De Eerste Wereldoorlog anders. Reis mee in de tijd en verbaas je.
Op 26 september 1914 sneuvelde Heinrich Josef Ohlenforst bij de aanval van het Duitse leger op Souain, een nietig dorp ergens in de buurt van Reims. Het was een achterneef van mijn overgrootvader en het verhaal van deze verre voorouder inspireerde mij tot het creëren van een multimediaal project:
‘Offer – Opfer – Sacrifice 1914-2014’
Het project bestaat uit drie delen:
De drie kunstuitingen zijn op hetzelfde verhaal gebaseerd, maar geven er door hun specifieke kracht een eigen wending aan. Dat maakt het tot een bijzonder drieluik dat zijn eigen plaats verdient in de huidige stroom aan projecten uit de Eerste Wereldoorlog.
Daarnaast geldt dat het overgrote deel van de huidige aandacht voor de ‘Moeder aller Oorlogen’ zich op de loopgraven in Vlaanderen en Frankrijk richt. Uit de aard der zaak beperkt tot ruwweg de jaren 1916 en 1917. De bewegingsoorlog van augustus en september 1914 verschilt echter enorm van de vier jaar die zouden volgen. Ook mijn beeld van de oorlog was opgebouwd uit loopgraven en modder. Maar tijdens de research leek het of ik in een totaal andere oorlog verzeild was geraakt.
De klemtoon ligt bij veel boeken en films vervolgens meestal op de geallieerde legers. In de informatielawine over ’14-’18 is er nauwelijks aandacht voor de ‘Duitse invalshoek’. Ook niet in Duitsland zelf trouwens, en al zeker niet in romans of stripverhalen. Door juist voor dit perspectief te kiezen ontdekte ik dat ook in Duitsland het lijden onvoorstelbare vormen aannam, en dat van oorlogszuchtigheid in veel gevallen geen enkele sprake was.
Als laatste heeft ‘Offer 1914’ grensoverstijgend Europees karakter: een Nederbelg raakt geïnspireerd door een verhaal van een Duitser die als soldaat door België en Frankrijk trekt. Dat is een miniatuur-geschiedenis van Europa. Tegen de tijdgeest in, ben ik ervan overtuigd dat alleen Europa ons kan behoeden voor de ramp die Ohlenforst, zijn generatie en de generatie na hem trof. Zijn verhaal kan die gedachte ondersteunen.
Het lijden van de kleine mens staat in het hele project voortdurend centraal. Wat zijn de gedachten van een simpele boerenjongen in uniform bij het ondergaan van een weerzinwekkende oorlog?
Blijf op de hoogte via Facebook: Offer 1914 en Twitter: @offer1914
Youtubekanaal: Offer 1914, met o.a. deze trailer
Pingback: Knotsgekke koningen | Hugo Luijten
Geweldig nieuws Hugo! Ik kan me jouw colleges over dit onderwerp – we hebben je als masterstudenten nog een eindje meegeholpen met je speurtocht – nog helder voor de geest halen. Zeer inspirerend! Ik ben nu al benieuwd naar de documentaire. Ik weet nu al dat de kijkers aan je lippen zullen hangen.