Meteen naar de inhoud

We kwamen terecht in Sugny, ergens in Noord-Frankrijk. Het einde van de wereld. Er was niemand, en zij die er waren lieten zich niet zien.

Zelfs de postbode had het opgegeven, want de man lag in zijn gele bestelwagen te slapen. Hij was doorgedrongen tot in dit van god verlaten oord, en dat volstond kennelijk.

Veel huizen waren dichtgespijkerd, al stond er wel nog een telefooncel. Maar ook die was van onder tot boven beplakt met affiches van lang verlopen evenementen. Fête Patronale in Saint-Menges op 22 augustus 2009. Met het wreed lachende harmonica-trio ‘Pouchenelle’. Zou er volk geweest zijn?

Onkruid met hoofdletter -O-. slechts een hoge roos hield dapper stand. In een kleur roze die alleen de Fransen kunnen bedenken.

Op het kerkhof stond een geit, vastgebonden aan een half ingestort kruis. Jezus bungelde tussen de gietijzeren restanten. Een hangjongere zegmaar. Het viel mij op dat de familie Taton oververtegenwoordigd was op het natuursteen. Hoewel er ook enkele waren met een vermolmd kruis van hout. De arme tak. Het graf van Jean-Marie Taton was versierd met een dik pakket gebroken glasscherven. Alcoholist zeker. Henri Taton moest zelfs nog doodgaan, want er stond niet meer dan een geboortedatum op de zwartmarmeren zerk. Hoeveel Tatons zijn er nog over te Sugny, op Henri na dan? Ik had ze in het dorp kunnen gaan tellen, maar durfde niet op de brievenbussen te kijken.

Een oude vrouw kafferde op haar hondje. Dat kefte terug. Ze ging verder met kijven op haar man. Die zweeg wijselijk.

De vrouw liep het huis binnen, waar het rook naar kapotgekookte kool en groene zeep. De man keek naar het hondje. Hij kon het ook niet helpen.

‘Wij Tatons gaan allemaal naar de kloten’, leek hij te denken.

2 reacties op “Sugny”

  1. Marlien Brouns-Luijten

    ‘t Leek even of was ikzelf in Sugny. Erg mooi alweer! Ga al die prachtige “stukjes” bundelen, ik ben een fan!

    1. Hugo Luijten

      Merci Marlien! Ze worden misschien ooit gebundeld.. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, ook ik stuur cookies op u af. Sorry.